[CAMPANIE STAFF]Cautam moderatori si designeri activi!
Welcome to WTFCS Community Forums!
Servere gaming la super-preturi! [HOSTING SERVICE]
-->






curiozități despre univers
Author : czr.v, Category : Știați că..., 0 Replyes, 618 Views
EVALUATE THIS TOPIC
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Guest(s)
Membru
 
1,146
POSTS
188
THREADS
349
REPUTATION
Male
Sex

WtfCs Coins: 2[w]

1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K
03-20-2019, 12:16 PM
#1
Universul este atât de vast încât este extrem de dificil de a cuprinde şi înţelege complexitatea lui. Omenirea la moment doar are posibilitatea de a scotoci suprafaţa imensităţii sale, dar de fiecare dată când o facem noi strângem informaţii remarcabile, şi imagini care sunt uimitoare şi enigmatice în egală măsură. Cea ce ştim a fost imediat pus la dispoziţia publicului datorită celor mai importante organizaţii de explorare a spaţiului, aşa dar aici sunt 20 cele mai interesante informaţii şi curiozităţi despre univers.

1. Când priviţi spre cerul înstelat noaptea, vă uitaţi înapoi în timp
Curiozităţi despre Univers - steaua Betelgeuse
steaua Betelgeuse
Stele care le vedem pe cerul nocturn sunt foarte departe de noi, atât de departe încât lumina necesită o lungă periodă de timp să călătorească în spaţiu ca să ajungă la ochii noştri.Acest lucru însemană că ori de câte ori ne uităm în noapte şi privim spre stele noi le vedem în aşa fel cum arătau în trecut. De exemplu luminoasa stea Vega este relativ aproape de noi, la o depărtare de 25 de ani lumină, astfel lumina care o vedem acum de pe Pământ a plecat acum 25 de ani în urmă; în timp ce steaua Betelgeuse (foto) din constelaţia Orion este la 640 de ani lumină depărtare, astfel lumina vizibilă şi-a început călătoria în jurul anului 1370, în timpul Războiului de o Sută de ani dintre Anglia şi Franţa. Alte stele vizibile sunt mult mai îndepărtate, deci noi le vedem şi mai adânc în trecutul lor.

2. Telescopul Hubble ne permite să privim cu miliarde de ani în trecut
Curiozitati despre univers - imagini telescop Hubble
imagini telescop Hubble
Telescopul Hubble ne permite să privim spre obiecte foarte îndepărtate din univers. Datorită acestui remarcabil aparat ingineresc, NASA a reuşit să creeze unele imagini incredibile, una din care este Hubble Ultra Deep Field. Creată folosind imagini a telescopului din anii 2003 şi 2004, imaginile incredibile afişează un mic petic a cerului în detalii imense; conţine 10 000 de obiecte, cele mai multe dintre ele sunt galaxii tinere, şi acţionează ca un portal înapoi în timp. Într-o imagine noi suntem transportaţi cu 13 miliarde de ani în urmă,doar la 400 – 800 milioane de ani după Big Bang, perioadă a istoriei timpuriei a universului.

3. Puteţi urmări Big Bang-ul la televizor
Informatii despre Univers - Big Bang
Radiaţia cosmică de fond este radiaţia electromagnetică şi căldura rămasă de la Big Bang (Marea explozie), evenimentul care a dat start universului nostru acum 13.7 miliarde de ani în urmă. Acest ecou cosmic există în tot universul, şi uimitor noi putem folosi un televizor vechi pentru a prinde o mică parte din el. Atunci când televizorul nu este acordat la o staţie voi puteţi vedea pufuleţi albi şi trosnet de zgomot alb (white noise), în jur de un procent din acest amestec este format de radiaţia cosmică de fond – radiaţia creării.

4. Este un nor uriaş de alcool în Sagittarius B
Curiozitati despre univers - Sagittarius B
Sagittarius B
Sagittarius B (Săgetătorul B) este un nor molecular mare de gaz şi praf care pluteşte în apropiere de centrul Căii Lactee, la 26 000 de ani lumină de Pământ, cu 463 miliarde de kilometri în diametru şi conţine 10 miliarde de litri de alcool. Alcoolul vinilic în nor e departe de a fi cea mai savuroasă băutură din univers, dar este o moleculă organică importantă, care oferă unele indicii despre cum sunt produse primele blocuri de subtanţă pentru formarea vieţii.

5. Un diamant – planetă în Centaurus a fost numit după un cântec Beatles
Curiozităţi despre Univers - Beatles
Astronomii au descoperit cel mai mare diamant cunoscut în galaxia noastră, este o bucată masivă de diamant cristalizat numit BPM 37093, altfel cunoscut ca Lucy după cântecul formaţiei Beatles Lucy in the Sky with Diamonds. Găsit la o depărtare de 50 ani lumină în constelaţia Centaurus, Lucy măsoară aproximativ 40 000 de kilometri de la o margine la alta, o treime din dimensiunea Pământului, şi cântăreşte 10 miliarde de trilioane – trilioane de caraţi.

6. Este nevoie de 225 milioane de ani pentru ca Soarele nostru să facă o călătorie în jurul galaxiei
Curiozităţi despre Univers - Soare
În timp ce Pământul şi celalte planete ale sistemul nostru solar orbitează în jurul Soarelui, însăşi soarele orbitează în jurul centrului galaxiei noastre, Calea Lactee. Soarele are nevoie de 225 milioane de ani pentru a efectua un circuit complect al galaxiei.Ultima dată Soarele a fost în poziţia sa actuală în galaxie atunci când continentul super-Pangaea abea începuse să se rupă în bucăţi şi îşi făceau apariţia primii dinozauri.

7. Cel mai mare munte în sitemul nostru solar este pe Marte
Curiozităţi despre Univers - Olympus Mons
Olympus Mons – cel mai înalt munte în Sistemul Solar
Olympus Mons de pe Marte este cel mai înalt munte din Sistemul Nostru Solar. Muntele este un vulcan-scut (similar cu vulcanii găsiţi pe insulele Hawaii) rdicat la o înălţime de 26 kilometri şi întins peste 600 kilometri. Pentru a vă imagina cât de înalt este acest munte, este destul de spus că el este de aproximativ trei ori mai înalt decât muntele Everest.

8. Uranus se învârte pe o parte, cu unele rezultate destul de ciudate
Curiozităţi despre Univers - Uranus
Uranus
Majoritatea planetelor din Sistemul Solar se rotesc pe o axă similară cu cea a Soarelui; o uşoară înclinare a axei planetelor provoacă anotimpurile când diferite părţi pot fi puţin mai aproape sau mai departe de soare în timpul orbitării sale. Uranus este o planetă excepţională sub mai multe aspecte, nu în ultimul rând deaceea că ea se învârte aproape complet pe o parte în raport cu Soarele. Acest lucru duce la anotimpuri foarte lungi – fiecare dintre poli devine aproximativ pentru 42 de ani pământeni luminaţi în contunuu de lumina solară de vară, urmată apoi de o perioadă de 42 ani de iarnă întunecată. Emisfera nordică a planetei Uranus sa bucurat ultima dată de solstiţiul de vară în 1944 şi va vedea următorul solstiţiu de iarnă în 2028.

9. Un an pe Venus este mai scurt decăt ziua
Curiozităţi - Venus
Venus
Venus este planeta care se roteşte cel mai lent în sistemul nostru solar, aşa de lent încât are nevoie de mai mult timp pentru a face o rotaţie deplină decât a finaliza orbita sa. Asta înseamnă că Venus are zile care durează mai mult decât anii săi. Este de asemenea casa unor medii dinre cele mai neospitaliere, cu furtuni electronice constante, nivel înalt de CO2, şi este învăluită de nori de acid sufuric.

10. Stele neutronice se rotesc cel mai rapid dintre toate obiectele cunoscute din univers
Curiozităţi Univers - stea neutronică
Stelele neutroncie sunt considerate obiectele cu o rotaţie cea mai rapidă în univers. Pulsarii sunt un anumit tip de stea neutronică care emit un fascicul de radiaţie care poate fi observat ca un puls de lumină cand se învârte steaua. Rata acestui puls permite astronomilor să măsoare rotaţiile.
Cel mai rapid se roteşte pulsarul denumit drăguţ PSR J1748-2446ad, care are o rotaţie la ecuator de 24% din viteza luminii, care este eglă cu peste 70 000 de kilometri pe secundă. După impresia unui pictor acest lucru trebuie să arate ca în imaginea de mai sus.

11. O lingură de stea neutronică cântăreşte aproximativ un miliard de tone
Curiozităţi despre Univers - stea neutronică
Stelele neutronice au o rotaţie incredibil de rapidă şi de asemenea sunt incredibil de dense. Se estimează că dacă ai putea colecta o lingură de materie din centrrul unei stele neutronice, ea ar cântări aproximativ un miliard de tone.

12. Nava spaţială Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect de la Pământ care a fost creat de om
Informatii interesante Univers - Voyager 1
Voyager 1
Programul Voyager a lanasat două nave spaţiale, Voyager 1 şi Voyager 2, în 1977. Sondele au explorat planete şi sateliţi din exteriorul Sistemului Solar pe parcursul mai multor decenii, iar acum continuă misiunea lor de a călători prin heliosfera de la marginea sitemului nostru solar şi să călătorească spaţiul interstelar.
La 20 martie Voyager 1 a devenit primul obiect făcut de om care a părăsit Sistemul Solar şi acum este cel mai îndepărtat obiect de la Pământ făcut de om, este la o distanţă de 124.34 unităţi astronomice. În termeni obişnuiţi, aceasta înseamnă că este la o depărtare de aproximativ 186009992 × 1010 kilometri. Uşurel spus aceasta e destul de departe de casă.

13. Voyager 1 a fotografiat Pământul de la cea mai mare distanţă
Informatii interesante Univers
În 1990, ca parte în desfăşurarea misiunii, Voyager 1 a întors camera din spate spre planeta noastră natală şi a făcut o imagine. Care a devenit cunoscută ca The Pale Blue Dot (punctul albastru pal). Văzut de la o distanţă de 6 miliarde de kilometri depărtare, Pământul apare ca o pată albastră mică în adâncurile spaţiului. Astronomul Carl Sagan, care a sugerat primul ideea fotografiei, a remarcat, “Din acest punct îndepărtat, Pământul poate să nu pară a avea mare interes. Dar pentru noi, este diferit. Luaţi în considerare din nou acest punct. Asta e aici. Asta e casa. Asta suntem noi.”

14. Se estimează că sunt 400 de miliarde de stele în galaxia noastră
Informatii interesante Univers
Soarele nostru este esenţial pentru noi, în centrul Sistemului nostru Solar, sursa noastră de energie şi lumină, dar el este doar una din multele stele care alcătuesc galaxia noastră, Calea Lactee. Estimările actuale sugerează că în galaxia noastră există aproximativ 400 de miliarde de stele. Conceptul artistic de mai sus prezintă un disc de praf în jurul unei stele-copil, care poate arăta în felul acesta.

15. Pot să fie 500 de milioane de planete capabile de a suporta viaţă în galaxia noastră
Informatii interesante Univers
Oamenii de ştiinţă care caută viaţă extraterestră îşi concentrează atenţia aupra aşa numitelor planete “Goldilocks”; acestea sunt planetele care se încadrează în zona locuibilă a unei stele. Planeta Pământ pare să aibă exact condiţiile necesare pentru existenţa vieţii – distanţa de la soare înseamnă că temperatura este potrivită, apa poate exista sub formă de lichid, solid şi gaz, există combinaţia potrivită de compuşi chimici pentru a construi forme de viaţă complexe. Alte planete considerate că ar avea caracteristici similare sunt cunoscute ca planete Goldilocks.
Numai în galaxia Calea Lactee se estimează că ar fi 500 milioane de planete Goldilocks, aşa că dacă viaţa poate exista şi în alte locuri decât Pământul, există un număr foarte mare de planete unde ea ar putea prospera. În cazul în care acestă cifră pot fi aplicată la toate galaxiile din univers ar putea exista o varietate uluitore de planete capabile să susţină viaţă. Desigur, deocamdată nu avem nici o dovadă că ar exista viaţă în altă parte, dar există o mulţime de locuri pentru ca aceasta să-şi înfiinţeze o casă.

16. Există probabil mai mult de 170 miliarde de galaxii în universul observabil
Informatii interesante Univers
Diferite calcule furnizează cifre diferite pentru câte galaxii sunt în universul observabil – este partea universului pe care o putem vedea de pe Pământ cu tehnologiile noastre actuale, ele poate sunt mult mai multe, dar pur şi simplu ele sunt prea departe ca telescoapele noastre să le poată detecta. Utilizând datele oferite de telescopul Hubble, astronomii au calculat că sunt susceptibile de a fi în jur de 170 de miliarde de galaxii în universul observabil.

17. Ar putea fi un număr infinit de universuri
Informatii interesante Univers
Aceasta mai degrabă este o teorie speculativă decât un fapt, dar mai multe ramuri ale matematicii, mecanicii cuantice şi astrofizică toate au ajuns la concluzii similare: universul nostru este doar unul din multele şi de fapt noi existăm în “multivers“.
Există diferite idei despre cum ar putea fi, unul fiind conceptul atomilor capabili să fie aranjaţi doar într-un mod finit în timp şi spaţiu, care în cele din urmă duce la repetarea unor evenimente şi oameni. Alte teorii propun bule sau universuri paralele şi “lumi-brane” care planează în alte dimensiuni inaccesibile pentru noi. Deşi aceste concepte par a fi idei fanteziste de science-fiction, ele de fapt se dovedesc a fi cele mai elegante soluţii a problemelor ridicate de descoperirile noastre în ceea ce priveşte modul de funcţionare a universului nostru.

18. Creierul uman este cel mai complex obiect cunoscut în univers
Informatii interesante Univers
Creierele noastre sunt obiecte deosebit de complexe, cu o sută de miliarde de neuroni, şi un cvadrilion de conexiuni, şi noi ştim încă foarte puţin despre modul în care funcţionează acest super-calculator organic. Dar noi ştim, creierul uman este cel mai complicat lucru pe care deocamdată l-am descoperit. El ne dă puterea de a forma limba şi cultura, conştiinţa, ideea de sine, capacitatea de a învăţa, de a înţelege universul şi a reflecta asupra locului nostru în el. Avem chiar un “model de gravitate” încorporat, care este destul de util.

19. Noi cu toţii suntem făcuţi din praf de stele
Informatii interesante Univers - cansitra NASA cu praf cosmic
cansitra NASA cu praf cosmic
Aceasta poate suna fantastic, dar realitatea este că orce element găsit pe Pământ a fost creat în nucleul, “reactorul” unei stele, toate lucrurile care constitue viaţa pe Pământ, prin urmare corpurile noastre sunt realizate din praf de stele. NASA a studiat pe larg praful de stele (stardust) şi puteţi afla mai multe despre certetări pe situl lor oficial. O canistră cu praf de stele al NASA este reprezentată pe pictura de mai sus.
Conform lui Carl Sagan,

Azotul din ADN-ul nostru, calciul din dinţi, fierul din sânge, carbonul din plăcintele noastre cu miere au fost create în interiorul unei stele în urma colapsului gravitaţional. Noi toţi suntem făcuţi din stele.

20. 95% din universul nostru este compus din materie şi energie întunecată
Informatii interesante Univers
Doar 5% din materie este vizibiliă în universul nostru, în timp ce restul 95% este format din materie întunecată (25%) şi energie întunecată (70%), care sunt invizibile.
Atât materia întunecată cât şi energia întunecată sunt ipoteze teoretice pentru a lămuri unele necorespunderi în calculele făcute de oamenii de ştiinţă, în principal la calcularea masei totale a Universului observabil.
Materia întunecată este una dintre cele mai mari mistere din astrofizica modernă. Ea nu poate fi văzută direct cu telescoapele; e şi evident aceasta nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau alte radiaţii electromagnetice.
În cosmologia fizică şi astronomie energia întunecată este o formă necunoscută de energie care trece prin tot spaţiul şi tinde să accelereze expansiunea Universului. Energia întunecată este ipoteza cea mai acceptată pentru a explica observaţiile începând din anii 1990 care indică faptul că Universul se extinde într-un ritm accelerat.
Cea ce putem spune sigur este că, dacă noi ceva nu vedem nu înseamnă că aceasta nu poate există.
You are not allowed to view links. Register or Login to view.



Forum Jump: