WTFCS Community | Gaming community @ since 2011

Full Version: Pastele
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pastele este o sarbatoare religioasa intalnita, cu semnificatii diferite, in crestinism si iudaism. Unele obiceiuri de Pasti se regasesc, cu semnificatie diferita, in antichitatea anterioara religiilor biblice.

Semnificatie

Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, care comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu in religiile crestine, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Data de inceput a Pastelui marcheaza inceputul anului ecleziastic crestin. Exista unele culte crestine care nu sarbatoresc Pastele.

Data de inceput a Pastelui

Pastele crestin este o sarbatoare religioasa variabila (nu incepe la o data fixa din calendarul civil), care incepe obligatoriu intr-o duminica (Ziua Domnului).

Vechime istorica

Data de inceput a Pastelui

Pastele evreiesc este o sarbatoare anuala fixa din calendarul iudaic, care incepe in ziua de 14 Nisan. Spre deosebire de Pastele crestin, care incepe obligatoriu intr-o duminica, data de inceput a Pastelui evreiesc poate pica in orice zi a saptamanii.Nisan este a saptea luna a calendarului civil evreiesc. Calendarul religios ebraic nu coincide insa cu cel civil. In calendarul religios, Nisan, care dureaza de la luna noua din martie pana la luna noua din aprilie, dupa calendarul gregorian), este prima luna a anului ecleziastic ebraic, conform poruncii divine:

Luna aceasta va fi pentru voi cea dintai luna; ea va fi pentru voi cea dintai luna a anului. (Exodul 12,2).

Conform traditiei ebraice, sarbatoarea Pastelui trebuie sa cada primavara. Calendarul ebraic este insa un calendar lunar, de aceea luna Nissan ar trebui sa inceapa cu 11 zile mai devreme in fiecare an solar. Pentru ca Nissan si Pastele sa pice primavara, si nu in alt anotimp, se adauga cate o luna suplimentara (numita Adar II) in anumiti ani. Dintr-un ciclu de nouasprezece ani, anii 3, 6, 8, 11, 14, 17 si 19 au cate 13 luni lunare, in loc de 12 luni. Acest calendar stabil, folosit si in prezent, a fost introdus in secolul al IV-lea, pentru a se asigura corelarea cu calendarul solar si anotimpurile.

Durata

Pesah se celebreaza timp de opt zile, in perioada 15-22 Nisan. Dintre acestea primele si ultimele doua zile impun respectarea stricta a regulilor religioase.

Pentru crestini, Pastele contine un bogat simbolism profetic care arata spre Isus Hristos. Noul Testament invata in mod explicit ca sarbatorile israelite sunt "umbra lucrurilor viitoare" (Col. 2:16-17; Evr. 10:1), adica rascumpararea prin sangele lui Isus Hristos. Sa retinem ca cele relatate in Exod, capitolul 12, ne reamintesc de Mantuitorul nostru si de voia Sa pentru noi.

Inima si sufletul evenimentului de la Paste era harul mantuitor al lui Dumnezeu. Dumnezeu i-a scos pe Israeliti din Egipt nu fiindca erau un popor merituos, ci pentru ca El i-a iubit si a ramas credincios legamantului Sau (vezi Deut. 7:7-10). In mod asemanator, mantuirea pe care noi o primim de la Hristos ne vine prin harul minunat al lui Dumnezeu (vezi Efes. 2:8-10; Tit 3:4-5).

Scopul sangelui stropit pe stalpii usilor era sa salveze de la moarte intaiul nascut al fiecarei familii; acest sange arata catre varsarea sangelui lui Hristos pe cruce, pentru a ne salva de la moarte si de mania lui Dumnezeu impotriva pacatului (Ex. 12:13, 23, 27; Evr. 9:22).

Mielul de Paste a fost o Jertfa" (Ex. 12:27) care a indeplinit rolul de substitut pentru intaiul nascut; aceasta jertfa arata moartea lui Hristos ca substitut al mortii credinciosului (Rom. 3:25, ). Pavel il numeste, in mod explicit, pe Hristos Mielul nostru de Paste care a fost jertfit pentru noi (I Cor. 5:7).

Mielul de parte barbateasca desemnat pentru moarte trebuia sa fie "fara cusur" (Ex. 12:5); mielul prefigureaza neprihanirea lui Hristos, Fiul desavarsit al lui Dumnezeu (compara cu Ioan 8:46; Evr. 4:15).

Consumarea mielului ca hrana reprezenta identificarea comunitatii israelite cu moartea mielului, o moarte care ii salva de la moartea fizica, in mod asemanator, participarea la Cina Domnului reprezinta participarea noastra la moartea lui Hristos, o moarte care ne salveaza din moartea spirituala (I Cor. 10:16-17; 11:24-26). Ca si in cazul Pastelui, doar jertfa initiala, moartea Sa pe cruce, a fost o jertfa eficienta. Noi sarbatorim Cina Domnului ca un act comemorativ "spre pomenirea Lui" (I Cor.11:24).

Stropirea cu sange a stalpilor si a pragului de sus al usii a fost facuta in credinta plina de ascultare (Ex. 12:28, compara cu Evr. 11:28); acest raspuns al credintei a adus rascumpararea prin sange (Ex. 12:7, 13). Mantuirea prin sangele lui Hristos este obtinuta numai prin ascultarea credintei (Rom. 1:5, compara cu 16;26).

Mielul de Paste trebuia sa fie mancat impreuna cu paine nedospita (Ex. 12:Cool. Deoarece in Biblie aluatul simbolizeaza, in mod obisnuit, pacatul si coruptia (vezi Ex. 13:7, nota; Mat. 16:6, nota; Marcu 8;15, nota), aceasta paine nedospita a reprez...