WTFCS Community | Gaming community @ since 2011

Full Version: Cel mai vechi calculator functional din lume are 61 ani
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Se numeste Harwell Dekatron si in zilele sale bune a avut rolul de a inlocui “oamenii-calculator” ai unei banci britanice, angajati care nu faceau altceva decat sa calculeze venituri, costuri, comisioane si profituri de la inceputul si pana la sfarsitul programului lor de lucru la birou. Computerul mare cat o camioneta lucra 90 de ore pe saptamana fiind capabil de operatii complexe fara greseala, o investitie mare dar utila pentru banca respectiva care a achizitionat unul dintre cele 12 bucati comercializate in 1951.

In timp tehnologia a evoluat iar banca a apelat in 1957 la computere mai performante, Harwell Dekatron fiind donat unei universitati pentru ca dupa alti 16 ani, in 1973, sa fie tras pe linie moarta. Spre deosebire insa de “fratii” sai reciclati sau distrusi, acest calculator a rezistat trecerii timpului, ajungand in mijlocul exponatelor de la Muzeul National al Computerelor din orasul britanic Bletchley.

[Image: 41028820661324337352.jpg]

Cativa ingineri ai muzeului si-au propus insa si chiar au reusit sa il reconditioneze pe Harwell Dekatron si sa il porneasca din nou dupa o pauza de cativa zeci de ani, computerul devenind cel mai vechi calculator digital functional din lume. Inginerii au trebuit sa reconstruiasca o parte dintre piese cum ar fi valve, relee si cititoare de cartele de hartie, componente care nu se mai gasesc nici macar in piata pieselor de schimb pentru calculatoare. Computerul nu converteste calculele in sistemul binar cu 0 si 1 ci foloseste valve prevazute cu cate 10 tuburi cu gaz ce pot fi activate fiecare in parte pentru a realiza calcule in sistem decimal. Imensul computer consuma 1500 de wati, echivalentul unui aspirator. Pentru comparatie, un laptop din zilele noastre consuma aproximativ 50 de wati.