WTFCS Community | Gaming community @ since 2011

Full Version: Tutorial setari si alegere mause
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.

Cr[U]sH^

Ce conteaza cel mai mult in alegerea unui mouse potrivit?
Sensitivitatea cu care jucati. Replici de genul "am sens 1" sau "am sens 20" sunt lipsite de relevanta. Singurul mod de a compara sensitivitatile este in felul urmator: puneti mouseul la marginea pad-ului si tintiti un colt sau un obiect (in joc). miscati pana cand v-ati intors fix cu spatele (180 de grade) fata de pozitia initiala si masurati cati centimetri ati miscat pentru a realiza aceasta. De exemplu, un jucator de quake ar avea cel mai adesea o sensitivitate mare, de 4-5 cm / 180 grade. Un jucator de cs ar prefera o sensitiviate mai mica, care sa il ajute sa tinteasca cu precizie - 15-20 cm / 180 grade. Unii maniaci, cum sunt eu, joaca cu sensitivitati foarte mici, de peste 40 cm / 180 de grade. Conteaza bineinteles si stilul de joc al fiecaruia. Deci, primul lucru ar fi sa va intrebati ce fel sensitiviati folositi cel mai des. Atata timp cat nu depasiti 20 cm / 180 grade, va puteti cumpara linistiti orice mouse mai "spalatel". Daca sensitivtatea voastra cere vizibil mai mult de 20 cm / 180gr., nu este indicat sa apelati la mousi laser, deoarece nu vor tine pasul cu miscarile bruste pe distante mari. Cei mai buni sunt mousii optici / infrarosii mici, usurei si manevrabili, gen Razer Krait, Razer Kiamondback, ms 3.0 (e usurel), A4tech x7 optic, Razer Salmosa samd. Sau, daca aveti mana mai mare, mx510, mx518, Razer Deathadder, ms 1.0 / 1.1

Pentru cei cu <20 cm / 180 gr, merg bine mousi gen g3, g5, A4tech x7 laser, Razer Copperhead, Razer Lachesis, dar si cele bune pentru >20 cm de mai sus.
Pe scurt, cei cu sens mare (<20cm) pot folosi orice, cei cu sens mic (>20cm) ar trebui sa nu foloseasca laser.

Acum ca v-ati ales mouseul, trebuie sa scoatem tot ce e mai bun din el. Aici e partea grea.

1. Setarea dpi-ului.
Daca sunteti jucator de sens mare (<20cm), setati dpi-ul la valoarea maxima. Aceasta va asigura ca in distanta mica pe care o miscati sunt suficiente puncte intermediare pentru a pastra acuratete la nivel de pixel.
Daca sensul este mic (>20cm), va veti descurca bine cu un dpi de 800. Daca sensul este si mai mic - >30 cm - ajung si 400. In special pentru cs, este important sa nu pastrati dpi-ul enorm, deoarece cs nu foloseste direct input pentru mouse si un dpi mare va va produce acceleratie negativa la pointer. Mai mult despre asta mai incolo. In orice caz, nu va speriati sa jucati la 400 dpi. Cand miscati mult mouse-ul pe pad pentru fiecare miscare, sunt suficiente puncte intermediare citite. Un dpi enorm (cum se lauda toti producatorii ca au 3000+ dpi) este pur si simplu superfluu si nu este in niciun caz elementul definitoriu al performantei mouseului.

2. Setarea polling-ului.
Majoritatea mousilor functioneaza standard pe 125 hz. Unele, cum sunt cele noi produse de razer, vin presetate la 500. In orice caz, sfatul meu este sa setati viteza usb-ului la 500 hz, pentru ca aceasta imbunatateste performantele de citire (ajutand eliberarea bufferului) la toti mousii Microsoft (3.0, 1.0, 1.1) si mx500, mx510, mx310. Pentru ceilalti mousi la care nu creste performanta direct, exista totusi beneficii: 500hz inseamna ca pozitia mouseului va fi trimisa catre PC la interval de 2 milisecunde, fata de 8 cat este standard la 125. Aceasta inseamna ca mouseul raspunde mai promt la miscare, lucru care chiar se simte efectiv in joc. Nu mult, dar e vizibila diferenta de responsivitate intre 125 si 500. 1000 hz este putin cam extrem, ofera o imbunatatire de delay de doar 1 milisecunda fata de 500hz si e mai periculoasa pentru alte periferice usb. Deci bottom line este : 500 hz pentru orice mouse este ideal.

Pentru a schimba acest polling, folositi driverul in cazul mousilor mai nouti. Daca nu apare aceasta optiune,folositi usb mouse rate switcher 1.1, atasat de mine mai jos. Restart in safe mode, porniti exe-ul, va intreaba daca vreti la 250, dati N (no), dupa care va intreaba daca vreti la 500, dati Y (Yes), restart and enjoy.

Pentru a va verifica polling rate-ul, am atasat mouserate.exe. rulati si miscati mouseul si cititi campul "average". ar trebui sa fie in jur de 499 dupa "overclockare".

3. Setari control panel
In control panel la mouse, aveti un slider cu sensitivitatea. Este foarte important sa-l tineti la mijloc (bara a 6-a). Modul in care win genstioneaza miscarile mouseului e foarte "batut in cap". Daca micsorati chiar si cu o bara, se vor ignora input-uri pentru a se micsora. Daca cresteti chiar si cu o bara, pierdeti complet acuratetea per-pixel, pentru ca se va multiplica artificial semnalul.

De asemenea, aveti o casuta cu "enhance pointer precision". Aceasta trebuie sa fie DEZACTIVATA, deoarece aplica filtre asupra miscarii mouseului. Pentru gaming, noi vrem ca mouseul sa se miste cat mai natural. Cum miscam pe pad, asa sa apara si pe ecran, deoarece numai asa putem avea constanta in aiming.

4. Dezinstalarea driverilor mouseului
Recomand sa nu pastrati driverii mouseului instalati, deoarece si ei aplica filtre si modulatii asupra miscarilor, precum si diverse acceleratii. Pastrarea driverilor nu ofera niciun avantaj in afara de functionalitatea cu bindarea butoanelor si chestii de genul, cu macro-uri. In ceea ce priveste performanta pura, driverii doar o trag in jos.

5. Setari de acceleratie
Daca sunteti gamer impatimit, este recomandata dezactivarea acceleratiei mouseului. Ce este acceleratia? Modificarea dinamica a sensitivitatii in functie de viteza cu care miscati mouseul. Efectul? Daca miscam, sa zicem, 5 cm pe pad lent, te vei roti in joc 60 de grade. Daca miscam tot 5 cm rapid, ne vom roti 100 de grade. Aceasta nu face decat sa ne bulverseze tintirea. Creierul prefera constanta pentru a progresa. Fara acceleratie, miscam 5 cm si se va roti 60 de grade indiferent de viteza, adica NATURAL. Cat misti, atata vezi.

Acceleratia se aplica in TREI locuri: Windows, driver mouse si joc
a) Din windows am dezactivat debifand "enhance pointer precision" din CP.
b) Daca va dezinstalati driverii mouseului, raman driverii windowsului care guverneaza miscarea. pentru a scoate acceleratia, trebuie sa aplicati mousefix.reg. Just run & restart. Daca nu va place deloc feel-ul fara acceleratie, aveti si removemousefix.reg. Dar va sfatuiesc sa va obisnuiti fara accel
c) Din joc trebuie sa apelati comenzile respective. Pentru cs, creati shortcut pe Desktop. Right click -> Properties. La campul Target, adaugati la sfarsit -noforcemparms -noforcemaccel
In joc, scrieti in consola m_filter 0 (sau in cfg mai bine)


Pentru final, va sfatuiesc sa va pastrati o sensitivitate constanta in joc, nu sa o schimbati de pe o zi pe alta. Numai asa puteti progresa in ceea ce priveste aiming-ul.

Cam atat, si mult succes la setari!
Chiar interesant
Bun tutorial bravo !!

Cr[U]sH^

Multumesc.
Nu s-a mai uitat nimeni.

T/c.
Subiect redeschis!