[CAMPANIE STAFF]Cautam moderatori si designeri activi!
Welcome to WTFCS Community Forums!
Servere gaming la super-preturi! [HOSTING SERVICE]
-->






Stiati Ca ... ? Fizica .
Author : Fuhrer, Category : Știați că..., 1 Replyes, 29240 Views
EVALUATE THIS TOPIC
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Guest(s)
Nice One !
 
549
POSTS
265
THREADS
0
REPUTATION
Male
Sex

WtfCs Coins: 0[w]
07-08-2013, 04:49 PM
#1
Stiati ca TERMOMETRUL a fost inventat de catre parintele stiintei Galileo Galilei? In anul 1593, el a construit un termometru, folosind dilatatia si contractia aerului dintr-un glob pentru a misca apa dintr-un tub atasat. Forma etans a termometrului a fost realizata abia in 1650. Fizicianul german Gabriel Fahrenheit a fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric si a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse ce puteau masura temperatura umana si temperatura atmosferica pana la 96 de grade. Tot el a propus si prima scala termometrica care ii poarta si numele. In anul 1742 astronomul suedez Anders Celsius a propus o scara termometrica ce-i poarta numele.

Stiati ca oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece. Totusi, doar cei bogati aveau acces la aceasta metoda. Intr-o forma mai avansata, astfel de solutii se regasesc si astazi in lume.

Stiati ca cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki? Numita “Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.

Stiati ca prima masina de calcul care poate realiza operatii de impartire si inmultire apare in 1671 si este realizata de Wilhelm Gottfried Leibnitz?



Stiati ca gazele dintr-o pata solara sunt cu 1.650 grade Celsius mai reci decat zonele inconjuratoare de pe Soare.



Stiati ca luminii de la Soare ii ia 8 minute pana atinge Pamantul; daca Soarele s-ar stinge acum, in 8 minute am ramane in intuneric.



Stiati ca haloul este un fenomen optic care are aparenta unui inel de lumina in jurul lunii sau a soarelui. Sunt nenumarate tipuri de halou si sunt datorate fenomenului de refractie al luminii, la trecerea printre cristale de gheata. Deci, aparitia unui halou indica prezenta unor nori cirus. Forma particulara si orientarea cristalelor de gheata este responsabila pentru tipul haloului observat.

Stiati ca fulgerele sunt foarte periculoase si chiar daca ca nu esti sub un nor de furtuna, nu inseamna ca esti in totala siguranta. Fulgerele pot calatori departe de o furtuna si pot lovi solul la multi kilometri distanta de nor. Chiar daca un fulger nu te loveste direct, te poate ucide. Daca acesta loveste foarte aproape, poate interfera letal cu ritmul inimii.

Stiati ca desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

Stiati ca gravitaţia este fenomenul fizic natural prin care obiectele cu masă se atrag reciproc, cu o forţă a cărei intensitate depinde de masele acestora. Este una din cele patru interacţiuni fundamentale, alături de interacţiunea tare, interacţiunea electromagnetică şi interacţiunea slabă.

Stiati ca primul telescop a fost construit in 1672 de catre Isaac Newton.



Stiati ca anumite materiale ceramice şi câteva metale, când sunt aduse la temperaturi cuprinse între zero absolut şi temperatura de lichefiere a azotului (77 K) îşi pierd complet rezistivitatea electrică? Temperatura la care rezistenţa electrică devine nulă se numeşte temperatură critică (Tc) şi variază de la un material la altul. Starea de supraconductibilitate este atinsă de obicei prin răcirea diverselor materiale cu heliu sau azot lichid. Supraconductorii sunt conductori electrici a căror rezistenţă devine practic nulă la anumite temperaturi. Această proprietate permite dezvoltarea unor tehnologii ca, de pildă, trenurile propulsate prin levitaţie magnetică.
Regulament forum: You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.
Incepator
 
2
POSTS
0
THREADS
0
REPUTATION

WtfCs Coins: 0.01[w]
12-22-2016, 12:41 PM (This post was last modified: 07-26-2018, 07:42 AM by Dey..)
#2
Foarte fain. Nu stiam.
Multumesc pentru lectia de istorie. :)
Regulament forum: You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.


Forum Jump: