[CAMPANIE STAFF]Cautam moderatori si designeri activi!
Welcome to WTFCS Community Forums!
Servere gaming la super-preturi! [HOSTING SERVICE]
-->






Tipuri de fisiere
Author : d33nis, Category : Support General, 0 Replyes, 1976 Views
EVALUATE THIS TOPIC
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Guest(s)
Retras.
 
1,280
POSTS
190
THREADS
100
REPUTATION
Male
Sex

WtfCs Coins: 0.01[w]

Pot Head1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K1K
Information  05-12-2013, 08:36 PM
#1
Tipuri de fisiere


.rar .zip .ace .r01 .001 .7z

Aceste extensii sunt chiar foarte des intalnite si inseamna ca aceste fisiere sunt compactate intr-o arhiva. Aceasta este doar o forma de a face fisierele mai compacte si mai usor de downloadat.

Pentru a deschide oricare dintre cele afisate mai sus poti folosi WinRAR (asigura-te ca ai cea mai noua versiune) sau, cel mai flexibil, PowerArchiver. Daca lucrezi cu fisiere .zip, poti sa incerci si WinZip. Deasemenea, cu fisierele .ace sau .001, poti incerca WinAce.

.cbr .cbz

Aceastea sunt, in general, reviste cu benzi desenate in format arhiva. Aceasta inseamna ca in cele .cbr/.cbz este o colectie de .jpegs (de obicei scanari ale fiecarei reviste de benzi deseate), adunate intr-o arhiva .rar sau .zip. Aceasta arhiva este atunci redenumita in .cbr/.cbz ca sa poti...asocia acel tip de fisier cu cititorul vostru de reviste de benzi desenate (ca Ffview sau Cdisplay). Daca gasiti vreo arhiva deteriorata, poti sa o redenumesti in tipul formatului original sau poti:
a) Incerci sa repari eroarea...
b) dezarhivezi arhiva pentru a vedea unde este alocata eroarea.

.txt .doc

Fisierele de text de baza. Primul, .txt, poate fi deschis cu Notepad sau orice alt editor de text care iti este la indemana. Fisierele document (.doc) sunt, in general, deschise cu Microsoft Word, dar sunt si surse-deschise alternative, cum este OpenOffice sau NeoOffice.

.nfo

Fisierele NFO (sau info)contin informatii despre fiserele pe care tocmai le-ai downloadat. Ele sunt mereu incluse la scene release-uri si este FOARTE recomandat ca sa le citesti. In ciudaa ceea ce Windows incearca sa va zica, ele nu sunt Fisiere de Sistem ci, mai degraba, simple fisiere text, de obcei cu tenica ASCII. Poti sa le deschizi cu Notepad, Wordpad, DAMN NFO Viewer, UltraEdit sau orice editor de text care va este la indemana.

.pdf

Aceste fisiere sunt populare in sectiunea E-Books si se deschid cu Adobe Acrobat Reader, pe care il poti downloada gratis de acolo sau sa cumperi versiunea Profesional al programului.

.jpg .gif .tiff .tga .psd

Aceste fisiere sunt fisiere imagine de baza insemanand, ca in general contin poze, si pot fi deschise cu orice vizualizator de baza. Ultimul, .psd, este in special....asociat cu Adobe Photoshop, dar sunt si alte programe care le pot deschide (de exemplu, Gimp)

.sfv

Aceste fisiere verifica pentru a te asigura ca multi-volumele de arhive sunt complete. Aceasta, doar, te instiinteaza daca ai downloadat ceva complet sau nu (ceva care nu este o problema cand downloadezi cu BitTorrent). Poti sa deschizi/activezi aceste fisiere cu SFVChecker (versiunea Trial) sau hkSFV. Ele sunt in general incluse in majoritate arhivelor .rar.

.par

Aceaste un fisier de paritate, si este deseori folosit cand downloadezi de la grupuri media. Aceste fisier pot umple golurile cand downloadezi multi-volumele de arhive si gasesti parti deteriorate sau lipsa. Deschide-le cu QuickPar.

.avi

Probabil cale mai cunoscute recipiente video pe care le vei gasi, fisierele AVI (Audio Video Interleave) sunt capabile sa suporte multiple fluxuri audio si video. Ele pot, in general, rula in aplicatii ca Windows Media Player, dar VLC, in general, este mai recomandat de cand contine, aproape, toate plug-in-urile de care ai nevoie. Aceste recipiente sunt construite in jurul abilitatii de a rula multiple codificari diferite (ca XviD si DivX pentru video, si mp3/AAC/AC3 pentru audio).

.mov

Aceste sunt fisiere QuickTime. Poti, de obicei, gasi un torrent pentru QuickTime Pro, dar daca ti-ar placea, acesta are si alte optiuni (Google QuickTime Alternative).

.ra .rm .ram

Acestea sunt fisiere RealPlayer. Cu toata seriozitate, este recomandat sa eviti aceste fisiere cu orice pret. RealPlayer-ul oficial instaleaza un numar semnificativ de vulnerabilitati de securitate pe sistemul tau si niciodata nu va disparea in totalitate cand vrei sa il dezinstalezi. Dar daca insisti, se gasesc alternative necorporative cum ar fi Real Alternative, care va rezolva problema.

vcd/svcd

In principiu formatul vcd a fost creat sa fie capabil sa ruleze pe DVD player-ele de acasa, si nu pe ecranul computer-ului. Sunt, in general, 1-2 rip-uri de CD care sunt create a fi scrise direct pe CD. Totusi, ele nu sunt capabile sa ruleze pe toate DVD palyer-ele, si verfica, sa vezi, daca al tau este compatibil, inainte de a trece prin toate problemele. Daca nu ai un DVD player compatibil, ele sunt, inca, vizibile pe computer folosind VLC Media Player, dar, in general, calitatea este mediocra. De asemenea poti folosi VCDGear ca sa extragi continutul mpeg dintr-un fisier imagine SVCD sau VCD ca bin/cue. Pentru orice intrebari viitoare despre VCD, verifica You are not allowed to view links. Register or Login to view.. Acesti tipi isi cunosc treaba, si pot sa te ajute cu tot felul de intrebari legate de media.

.mp3 .mp2

99.5% din timp, acestea sunt fisiere de muzica. Ruleaza-le cu WinAmp, iTunes, Foobar. Alegi tu player-ul.

.ogm .ogg

Fisierele media Ogg Vorbis sunt un alt format de fisier de muzica, dar, spre deosebire de mp3, este o forma de compresie fara brevet.Vei vrea, probabil, sa downloadezi filtrul DirectShow Ogg pentru a rula inapoi fisierele OGM, dar majoritatea player-erelor media moderne ar trebui sa fie capabile sa se descurce cu ele. Comform rezidentului Anime, vei da mai des peste fisiere .ogm daca incepi sa downloadezi anime sau alte filme/emisiuini TV care au dual audio.

Formatul .ogm este ca o carapace care contine varate piese impreuna. De exemplu poate contine fisiere video .avi si doua fisiere audio .ogg, care impreuna compun un film in care vei putea schimba limba (ele pot de asemenea incorpora fisiere de subtitrari). Unul dintre cele mai bune player-e pentru fisierele .ogm este Bsplayer care suporta toate caracteristicile pe care le contine un fisier .ogm.

.mkv

Un recipient .mkv lucreaza intr-un mod similar ca un .ogm. VLC este capabil sa ruleze aceste fisiere.

.bin and .cue

Fisierele Bin si Cue sunt imagini standard de CD sau DVD. In principiu, daca sunt deschise corespunzator, vei fi capabil sa scrii un disc care este 100% identic cu cel original. Scopul este de a face o clona perfecta. Pentru a le deschide ai cateva optiuni: Poti sa le scrii folosind un program ca Nero sau Alcohol 120%. Rezultatul final al acestui proces este o copie de 1:1 a discului software original, exceptand scrierea pe un CD/DVD.
O alta alternativa este sa folosesti Daemon Tools, care te lasa montezi imaginea la o „imagine de disc virtual”. Aceasta inseamna, ca in principiu, iti inseala computer-ul in a crede ca ai alt CD-Rom drive si ca ai pus CD-ul cu imaginea in acel drive. Este util pentru ca nu trebuie sa iti faci griji pentru scrierea discului sau zgarierea lui.
In final, daca te zbati sa accesezi fisierele cuprinse inauntrul unui fisier imagine dat, poti folosi Cdmage ca sa extragi fisierele si sa le scrii pe disc, sau doar acceseaza-le din hard drive-ul tau. Vezi aceasta intrare FAQ pentru mai multe instructiuni de folosire a fisierelor .bin sau .cue.

.iso

Un fisier .iso este alt tip de fisier imagine care urmeaza aceleasi reguli ca .bin sau .cue, doar ca le extragi sau le creezi folosind WinISO sau ISOBuster. Uneori convertirea unui problematic fisier .bin si .cue intr-unul .iso te poate ajuta in scrierea lui pe un CD. ISO-urile sunt extrem de usor de scris cu majoritatea programelor de scris discuri (doar selecteaza o copie CD dintr-un ISO cand incepeti procedura).

.ccd .img .sub

Toate fisierele circula impreuna si se afla intr-un format CloneCD. CloneCD este ca majoritatea programelor de scris CD-uri. Vezi sectiunea .bin si .cue daca ai probleme cu aceste fisiere.

TIFF
TIFF serveşte în general ca format fără pierderi, similar PNG, dar cu mult mai puţină compresie. Totuşi, algoritmul său de compresie este foarte rapid (ceea ce prezintă avantaje pe calculatoarele mai vechi) şi majoritatea software-urilor de scanare suportă TIFF, ceea ce face din el o alegere potrivită pentru arhive.

PNG nu este bine suportat de software-urile de scanare, dar fişierele salvate în format PNG pot fi reduse mai mult decât cele TIFF. De exemplu, un TIFF de 33 megaocteţi se reduce la 17 megaocteţi atunci când este salvat ca PNG.

În ansamblu, PNG trebuie să fie preferat; totuşi, TIFF este şi el oferit. De exemplu, dacă scanaţi masiv fişiere pentru a le încărca la Commons cu scopul de a fi pregătite de alţii, veţi dori să folosiţi un format fără pierderi (moficiarea unui fişier în format cu pierderi cauzează o creştere a artefactelor cu fiecare salvare). Software-ul de scanare poate că nu suportă salvarea direct în PNG, dar permite TIFF. În asemenea cazuri, încărcarea în format TIFF este acceptabilă, întrucât vă ajută să donaţi material către Commons mult mai uşor. (În acest caz, ar fi o idee bună să informaţi pe ceilalţi la Cafenea astfel încât încărcarea dumneavoastră să poată fi pregătită pentru utilizare pe scară mai largă, şi posibil pentru a discuta unele aspecte în avans.)

Afirmaţiile de mai sus se aplică marii majorităţi a fişierelor TIFF; totuşi, aveţi grijă că TIFF este un format puţin ciudat - specificaţiile sunt neclare, şi, în teorie, suportă o gamă largă de scheme de compresie şi de stocare (deşi majoritatea programelor care deschid fişiere TIFF recunosc doar câteva dintre acestea). Din această cauză, este dificil să se spună ceva clar despre TIFF-uri: De exemplu, TIFF-urile pot conţine JPEG-uri, care nu sunt un format fără pierderi. În general, doar TIFF-urile tipurilor standard pot fi încărcate la Commons.

Sunet

Formatele non-libere sau mai puţin cunoscute trebuie să fie convertite înainte de încărcare - nu există în prezent o manieră legitimă de stocare a datelor originale pentru conversie la formate viitoare sau pentru utilizare la expirarea patentelor, chiar dacă licenţa conţinutului necesită distribuirea acestor date originale (cum este adesea cazul cu lucrări distribuite sub GNU Free Documentation License sau alte licenţe copyleft).

Commons nu poate accepta fişiere MP3 audio—există numeroase revendicări de patente pe MP3, şi este ilegal în unele ţări să se folosească software open source cu MP3, şi companiile ce produc software proprietar sunt ameninţate cu diverse procese.

Commons nu acceptă nici formate tracker, nici fonturi audio pentru fişierele MIDI. Dacă este important ca un pasaj muzical sa fie auzit cu o anumită definiţie de instrument pe care General MIDI nu o furnizează, şi licenţa o permite, folosiţi software-ul tracker pentru a reda pasajul în format RIFF WAVE, şi apoi codificaţi-l în Ogg Vorbis.

Ogg
Speex este realizat pentru înregistrarea de voce, Vorbis este pentru toate tipurile de sunete şi este cu pierderi (se reduce calitatea) — FLAC este pentru toate tipurile de sunete şi este fără pierderi (se păstrează calitatea), dar limitele privind dimensiunea fişierelor permit utilizarea sa doar pentru clipuri scurte. În majoritatea cazurilor, se recomandă Vorbis.

NU puneţi un format proprietar, ca MP3 într-un container liber, ca Ogg: veţi obţine un fişier care, deşi necesită ca playerul să suporte containerul liber, necesită suport şi pentru codecul non-liber.

Ogg Vorbis (audio)
Vorbis este un codec audio cu pierderi. Vedeţi playerele pentru fişiere video Ogg Theora mai jos—ele pot rula şi fişiere audio Vorbis

Video

Ogg Theora (video)
Theora este un codec video cu pierderi (vezi en:Theora). (Observaţie: majoritatea programelor software menţionate la Commons:Software pot rula şi fişiere audio Ogg Vorbis.)
Regulament forum: You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.


Forum Jump: