[CAMPANIE STAFF]Cautam moderatori si designeri activi!
Welcome to WTFCS Community Forums!
Servere gaming la super-preturi! [HOSTING SERVICE]
-->






Stiati Ca ... ? Primul notebook .
Author : Fuhrer, Category : Știați că..., 0 Replyes, 521 Views
EVALUATE THIS TOPIC
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Guest(s)
Nice One !
 
549
POSTS
265
THREADS
0
REPUTATION
Male
Sex

WtfCs Coins: 0[w]
06-30-2013, 10:10 AM
#1
Laptop (notebook). Stiati ca…? Prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.

Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker? Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.

Primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981 .Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.


[Image: 41594739536826783808.jpg]


Desi a beneficiat de un succes urias si nesperat in urma lansarii Osborne 1, compania producatoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, in 1983? Se spune ca problemele financiare au inceput pentru corporatie in momentul in care s-au facut publice planurile de viitor care prevedeau aparitia unor laptop-uri mai performante decat Osborne 1, lucru care a dus la scaderea drastica a cererii pentru actualul model.

Intel incearca, prin Common Building Block, sa introduca un set de norme si standarde in industria notebook-urilor? Acest set de standarde face referire la trei dintre componentele principale ale unui latop: display-ul (14.1-inch, 15-inch, 15.4-inch); unitatile optice (9.5mm and 12.7mm) si hard-disk (2.5-inch), dar este criticat pentru lipsa mentionarii unor standarde si pentru componentele grafice. CBB este adptat cu greutate de catre producatori.


Exista si o categorie speciala de notebook-uri, denumite Netbooks, care contine produse destinate in special utilizarii pentru navigarea pe internet? Termenul Netbook a fost introdus recent pe piata de catre Intel iar unul din primele laptop-uri din aceasta categorie este Asus Eee PC, prezent si in Romania.

Subnotebook-urile, notebook-uri de dimensiuni mai mici decat laptop-urile obisnuite, au fost lansate incepand cu 1989, prin Compaq LTE, si au inceput sa castige o cota importanta de piata odata cu lansarea Asus Eee PC, in 2007 ?

Cea mai cunoscuta gama de subnotebook-uri din lume este Sony Vaio? Alte serii larg cunoscute de catre consumatori sunt Lifebook de la Fujitsu sau Libretto de la Toshiba.
Regulament forum: You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.

You are not allowed to view links. Register or Login to view.


Forum Jump: