[CAMPANIE STAFF]Cautam moderatori si designeri activi!
Welcome to WTFCS Community Forums!
Servere gaming la super-preturi! [HOSTING SERVICE]
-->






Stiati ca..? Planta carnivora
Author : SeNzOr, Category : Știați că..., 0 Replyes, 479 Views
EVALUATE THIS TOPIC
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 Guest(s)
Fantastic! este șeful meu
         
5,199
POSTS
1,743
THREADS
670
REPUTATION
Male
Sex

WtfCs Coins: 37.61[w]

Suit MemberRich Member8YReporterElite AwardEaster CakeX-Mas SnowflakeDonator Rank 38YSuit Member5KElite AwardMinecraft PlayerRatReindeer of X-MaxX-Mas Snowflake8YRich MemberReporterSuit MemberBlackhatCS:GO PlayerHalloween EventTreasure BoxClash of Clans PlayerX-Mas SnowflakeSupremeDonator Rank 3X-Mas Red SocksEaster CakeReporterGamer1K5K
12-05-2013, 03:48 PM (This post was last modified: 12-05-2013, 03:49 PM by SeNzOr.)
#1
Sarracenia e un gen de planta carnivora cu ulcior, pasiva, ce se gaseste in sud-estul SUA.


Majoritatea speciilor au ulcioare inalte si drepte. Ulcioarele sunt frunze modificate. Insectele sunt atrase de ulcioare pentru ca acestea simuleaza flori - ulcioarele sunt puternic colorate si au nectar pe margini. Anumiti crescatori au observat ca ulcioarele pot emana un miros urat. Acest lucru se datoreaza insectelor mucegaite aflate inauntrul lor. De obicei in habitatul natural emana acest miros foarte puternic. Uneori chiar sufera stricaciuni datorita continutului mare putrezit.

Dar inapoi la mecanismul de atragerea insectelor. Insectele taratoare isi croiesc drum sus la gura ulciorului, unde se infrupta din secretiile zaharoase aflate pe buza ulciorului. Aflate in acel loc, insectele taratoare risca sa cada in capcana si desigur asta se intampla unei mici parti a vizitatorilor.
In acelasi timp, insectele zburatoare aterizeaza pe buza ulciorului sau chiar pe capacul ulciorului. Intr-adevar, cred ca principalul rol al capacului este ca loc unde insectele zburatoare pot ateriza - este puternic colorata si este adesea cea mai atractiva parte a frunzei. Glandele cu nectar sunt cel mai intens distribuite catre marginile capacului, asfel incat insectele tind sa se duca catre margini. Exista chiar mai mult nectar pe partea inferioara a capacului. Si desigur acela este cel mai periculos loc pentru insecte. De acolo pot foarte usor sa cada in interiorul ulciorului.

In ciuda perceptiei generale, capacul speciilor erecte nu se inchide cand cade ceva in capcana. Capacul functioneaza cel mai probabil ca loc de aterizare si ca ulcioarele sa nu se umple cu apa de ploaie.

Insectele care cad in capcana sunt intr-o situatie delicata, deoarece interiorul ulciorului este foarte alunecos. Mai mult, datorita faptului ca ulciorul este drept si insectele - care zboara lateral - nu pot scapa zburand, si se lovesc de pereti. Pe fundul ulcoarelor se gaseste un fluid - uneori lipseste in cazurile in care planta nu este in conditii ideale. Aceste fluide sunt pline de enzime digestive si - desi nu este verificat pentru toate speciile - alte creaturi infometate ca bacterii, larve de muste si musculite.

Aceasta este o introducere intr-o situatie mult mai complicata. In urmatoarele pagini vor fi explicate diferitele variatiuni fata de cele spuse mai sus.

Sarracenia are un ciclu de viata interesant. Germineaza, cel mai des in primavara si dupa ce produce o pereche de cotiledoane, aproape imediat incepe sa ii creasca mici ulcioare care arata ca versiuni miniaturizate ale Sarracenia minor. Ulcioarele ce urmeaza sunt din ce in ce mai mari pe masura ce planta creste. La venirea iernii urmatoarele plantele ar trebui sa ajunga la 2-3 cm. Dupa o pauza pentru iernare, procesul se reia in primavara. Se repeta, din nou si din nou si din nou pana cand planta ajunge intr-un final la maturitate. O planta matura adesea arata in mijlocul iernii mizerabil. Ulcioarele ei sunt ca niste zdrente dupa un sezon lung de munca sau sunt arse de focuri. O data cu venirea primaverii, primul lucru pe care planta il face sunt flori. Aceste flori sunt inofesive pentru insecte, ba chiar isi recompenseaza polinatorii cu polen si nectar, exact asa cum fac florile obisnuite. De indata ce polenizarea e terminata, plantele introduc noua generatie de ulcioare, si devin din plante prietenoase pentru insecte, mortale. Mananca insecte toata vara pana cand ulcioarele mor in toamna din nou. In timp ce ulcioarele mor, isi muta nutrienti din frunze in rizomii de sub pamant. In acelasi timp, fructele aparute din flori se deschid si isi imprastie semintele.

Majoritatea speciilor de Sarracenia traiesc in semi tropicele Statelor Unite. Asa cum e de asteptat de la o regiune cu o biodiversitate atat de mare, exista insecte care au invatat sa capitalizeze din atributele speciale ale Sarraceniei. Deja am mentionat insectele care traiesc in fluidele ulcioarelor. Dar exista si insecte care traiesc in ulcioare deasupra liniei de fluid, care strica ulciorul hranindu-se din tesutul lor. Larverele a trei specii de molii mananca peretii ulcioarelor. Exyra rolandiana se infrupta doar din S. purpurea, Exyra ridingsii mananca S. flava, si Exyra semicrocea infesteaza toate celelalte specii.

[Image: 2cr1qig.jpg]
[Image: 14ea0yc.jpg]
[Image: 2lnfokh.jpg]
You are not allowed to view links. Register or Login to view.


Forum Jump: